ارزیابی سلامت روان در دوران همه گیری ویروس کرونا در میان بالغین ایرانی و ارتباط آن با مراقبت شخصی دهان
مطالعه حاضر به بررسی ارتباط بین ویژگیهای جمعیت شناختی، پریشانی عاطفی، تغییرات الگوی خواب، دفعات مسواک زدن و گزارشهای زخم دهان در نمونهای از بزرگسالان ایرانی در طول همهگیری بیماری کرونا 2019 میپردازد.

چکیده
پس زمینه
همهگیری بیماری کرونا در سال 2019 پریشانی روانی جهانی، پریشانی عاطفی و اختلالات خواب را افزایش داد که همه عوامل خطر شناخته شده برای به خطر انداختن سلامت دهان هستند. با وجود این، درک محدودی از تأثیر این عوامل روانشناختی بر سلامت دهان در برخی از جمعیتها از جمله ایرانیان وجود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر به بررسی ارتباط بین ویژگیهای جمعیت شناختی، پریشانی عاطفی، تغییرات الگوی خواب، دفعات مسواک زدن و گزارشهای زخم دهان در نمونهای از بزرگسالان ایرانی در طول همهگیری بیماری کرونا 2019 میپردازد.
مواد و روش ها
این مطالعه مقطعی و مبتنی بر وب، دادههای بزرگسالان ایرانی را بین ژوئیه تا سپتامبر 2022 با استفاده از نمونهگیری پاسخگو-محور جمعآوری کرد. پرسشنامه سلامت روان و تندرستی برای جمع آوری اطلاعات در مورد ویژگی های جمعیت شناختی، پریشانی عاطفی، تغییرات الگوی خواب، دفعات مسواک زدن و گزارش های زخم دهان استفاده شد. رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
نتایج
از بین 240 شرکت کننده، شامل 164 زن و 76 مرد، با میانگین سنی 35.3 سال (13.3±)، 28 نفر (11.7٪) کاهش دفعات مسواک زدن دندان را گزارش کردند و 35 نفر (14.6٪) زخم دهان را گزارش کردند. جنسیت مرد (OR = 2.75، p = 0.016) و تغییرات الگوی خواب (OR = 2.93، p = 0.01) احتمال کاهش دفعات مسواک زدن دندان را افزایش داد. علاوه بر این، جوان تر از 30 سال (OR = 2.87، 0.025 = p) و ترس از انتقال ویروس کرونا (OR = 3.42، 0.009 = p) احتمال زخم های دهان را افزایش می دهد.
نتیجه گیری
تغییر جنسیت مرد و الگوی خواب عوامل خطر کاهش دفعات مسواک زدن در میان نمونه فعلی بزرگسالان ایرانی در طول همهگیری بیماری کرونا 2019 بود. علاوه بر این، زیر 30 سال و ترس از انتقال ویروس کرونا به عنوان عوامل خطر برای زخم های دهان در این جمعیت شناسایی شد. برای حفظ و ارتقای سلامت دهان و دندان بزرگسالان در طول بحران های بهداشت عمومی، ابتکارات آموزشی هدفمند، کمپین های آگاهی از سلامت عمومی و رویکردهای یکپارچه مراقبت های بهداشتی روانی و دهانی تشویق می شوند.
ارسال نظر