تاثیر مداخلات آموزش بهداشت بر ارتقای سلامت دهان و دندان در میان سالمندان: یک مرور سیستماتیک
بررسی تاثیر مداخلات ارتقای سلامت دهان بر اساس مدل HEALTH ACTION PROCESS APPROACH در سالمندان شهر تهران در سال 1399

چکیده
پس زمینه
یکی از شایع ترین تغییرات پاتولوژیک در افراد مسن مشکلات دهان و دندان است. سلامت دهان و دندان افراد مسن یک نگرانی بهداشت عمومی است. ارتقای سلامت دهان و دندان برای این گروه تأثیرات مفیدی بر کیفیت زندگی طولانی مدت خواهد داشت. این مطالعه با هدف شناسایی انواع مداخلات آموزش بهداشت برای سلامت دهان و دندان سالمندان و تعیین تأثیر آن بر سلامت دهان و دندان سالمندان انجام شد.
روش ها
مقالات بالقوه از چهار پایگاه داده الکترونیکی (PubMed/Medline، Scopus، Web of Sciences و Embase) تا 31 سپتامبر 2022 به زبان انگلیسی بدون محدودیت زمانی بازیابی شدند. مطالعات مداخله ای تجربی و شبه تجربی به بررسی تأثیر مداخلات آموزشی بر سلامت دهان و دندان در سالمندان بالای 60 سال در هر دو جنس در نظر گرفته شد. ابزار ارزیابی کیفیت، پروژه عملکرد مؤثر بهداشت عمومی (EPHPP) بود.
نتایج
در جستجوی اولیه، 1104 مقاله بازیابی شد. در نهایت، با توجه به معیارهای ورود، 23 مطالعه (هفده کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده (RCT) و شش مطالعه نیمه تجربی) مورد بررسی قرار گرفتند. در این بررسی، مداخلات آموزشی برای سالمندان و مراقبین آنها طبقه بندی شده است. چارچوب های نظری تنها در سه مداخله مربوط به سالمندان مورد استفاده قرار گرفت. معیارهای پیامد هم معیارهای خود گزارشی و هم معیارهای عینی بودند. 15 مورد از مطالعات وارد شده با کیفیت متوسط بودند.
نتیجه گیری
این مرور شواهدی را ارائه میکند که نشان میدهد استفاده از مداخلات آموزشی بهداشت دهان و دندان در بهبود سلامت دهان و دندان افراد مسن مؤثر بوده است. مداخلات آموزشی هم در بین سالمندان و هم در بین مراقبین آنها انجام شد. اگرچه در مطالعات بررسی شده از مداخلات متنوعی استفاده شد، اما در مداخلات مربوط به افراد مسن از سخنرانی های بیشتری استفاده شد. در مداخلات مربوط به مراقبین علاوه بر سخنرانی از آموزش عملی نیز استفاده شد. انجام مطالعات با کیفیت بالاتر برای ارزیابی اثربخشی مداخلات در این زمینه توصیه می شود.
ارسال نظر